+358405384793

Pirja omena

Ensi keväänä sitä taas saa! Nimittäin Paksuniemen Juomatehtaan paikallisista omenoista käsityönä valmistamaa uuden sadon Jyrki-siideriä. Varhaisimpien omenalajikkeiden osto raaka-aineeksi on jo alkanut, mutta varsinaista pääsatoa odotellaan vielä. Edessä on useita viikkoja kestävä omenien ”ostoralli”.

–Omenasadosta tulossa hyvä, erityisen hyvältä näyttää siideriomenien satoennuste. Tuotannostamme kaksi kolmasosaa meneekin Paksuniemen Juomatehtaalle, sanoo rääkkyläläinen omenanviljelijä Jorma Hakulinen.

Rääkkylässä vuonna 2011 toimintansa aloittanut Paksuniemen Juomatehdas ryhtyi ensimmäisenä Suomessa valmistamaan englantilaistyyppistä kuivaa siideriä paikallisista omenoista puristetusta mehusta ilman lisäaineita. Jyrkiksi ristitty siideri on voittanut sarjansa useissa kansainvälisissä kilpailuissa ja maistunut hyvin myös suomalaisille.

Viime syksynä Paksuniemen Juomatehdas osti 20 000 kiloa omenoita, joista puristettiin 11 000 litraa kuplivaa. Nyt omenia on tarkoitus ostaa enemmän.

–Paikallisille omenoille on nyt paikka. Omalta omenatarhalta Niemishovista saamme raaka-ainetta 15–20 prosenttia, loput ostamme pääasiassa paikallisilta kotipuutarhureilta Rääkkylästä ja Joensuusta, mutta toimittajia on myös Kesälahdelta Juukaan, sanoo Paksuniemen Juomatehtaan yrittäjä Jyrki Hirvonen.

Hirvonen toivoo aurinkoisia syyspäiviä, jolloin omenat saavat kypsyä rauhassa puissa.

–Aurinko tuo aromia omenoihin, ja kypsä aromikas omena on siiderin paras raaka-aine, Hirvonen painottaa.

Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan ”omenarallia”. Lisätietoja omenankeruukierroksista antavat Jyrki Hirvonen, 0500 773632 ja Christiana Harle, 050 4947030. He kertovat mielellään myös juomatehtaan muista kuulumisista.